joi, 30 iunie 2011

Doua povesti cu talc....

Într-o bună zi, măgarul unui ţăran căzu într-o fântână. Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore întregi, în timp ce ţăranul căuta să vadă ce e de făcut. Până la urmă, ţăranul hotărî că măgarul şi-aşa era bătrân, iar că fântâna, oricum secată, tot trebuia să fie acoperită odată si-odată. El a ajuns la concluzia că nu mai merită osteneala de a-l scoate pe măgar din adâncul fântânei. Aşa că ţăranul îşi chema vecinii, ca să-i dea o mână de ajutor.
Fiecare dintre ei apucă câte o lopată şi începu să arunce de zor pământ înăuntrul fântânei. Măgarul pricepu de îndată ce i se pregătea şi se puse şi mai abitir pe zbierat. Dar, spre mirarea tuturor, după câteva lopeţi bune de pământ, măgarul se  potoli şi tăcu.
Ţăranul privi în adâncul fântânei şi rămase uluit de ce văzu. Cu fiecare lopată de pământ, măgarul cel bătrân făcea ceva neaşteptat: se scutura de pământ şi păşea deasupra lui. În curând, toată lumea fu martoră cu surprindere cum măgarul, ajuns până la gura fântânei, sări peste ghizduri şi ieşi fremătând...
Viaţa va arunca poate şi peste tine cu pământ şi cu tot felul de greutăţi...
Însă, secretul pentru a ieşi din fântână este să te scuturi de acest pământ şi să-l foloseşti pentru a urca un pas mai sus. Fiecare din greutăţile noastre este o ocazie pentru un pas înainte. Putem ieşi din adâncurile cele mai profunde daca nu ne dăm bătuţi. Foloseşte pământul pe care ţi-l aruncă peste tine ca să mergi înainte. Aminteşte-ti de cele 5 reguli pentru a fi fericit:
• Curăţi-ţi inima de ură, frică, egoism;
• Scuteşte-ti mintea de preocupări inutile;
• Simplifică-ţi viata şi fă-o mai frumoasă;
• Dăruieşte mai mult şi aşteaptă mai puţin;
• Iubeşte mai mult şi ... scutură-te de pământ, pentru ca în viaţa asta, tu trebuie să fii soluţia, nu problema. 



A fost o data un om foarte sărac care avea în  schimb un cal foarte frumos, pe care dorea să-l cumpere stăpânul castelului. Dar de fiecare data, bătrânul îl refuza.
 "Pentru mine acest cal nu este doar un animal. Este un prieten. Cum pot să-mi vând prietenul?"
 Într-o dimineaţă s-a dus la grajd şi a descoperit că dispăruse calul.
Toţi sătenii au zis:
"Ţi-am spus doar! Ar fi trebuit să vinzi calul. Acum a fost furat. Ce ghinion teribil."
 "Ghinion sau noroc?" a spus bătrânul. "Cine poate spune?"
Toata lumea a ras de el. Dar peste 15 zile calul s-a întors, urmat de o întreagă herghelie de cai sălbatici. A scăpat din grajd, a curtat o iapa tânără şi s-a întors cu întreg alaiul după el.
"Ce noroc!" au strigat sătenii.
 Bătrânul şi fiul său au început să antreneze caii
sălbatici. Dar, o săptămână mai târziu fiul sau şi-a rupt piciorul încercând să antreneze un cal sălbatic.
"Ghinion," i-au spus prietenii."Ce-ai să te faci acum fără ajutorul fiului tău? Eşti şi aşa vai de capul tău."
"Ghinion, noroc, cine poate spune?" A replicat bătrânul.
 Câteva zile mai târziu armata stăpânului pământului a forţat toţi tinerii din sat sa devină soldaţi. Toţi în afară de unul...fiul bătrânului, care avea piciorul rupt.
 "Cât de norocos poţi să fii," au spus sătenii. "Toţi copii noştri merg la război, dar tu poţi să-ţi păstrezi fiul acasă. Fiii noştri probabil vor fi ucişi......"
Bătrânul a replicat, "Ghinion, noroc, cine poate şti?"