Civilizaţia este doar un eşec temporar al entropiei.
definiţie de Christine NelsonCivilizaţia este multiplicarea fără limite a necesităţilor nenecesare.
definiţie de Mark TwainCivilizaţia este procesul de eliberare a omului de oameni.
definiţie de Ayn RandCivilizaţia este blana de miel cu care barbarismul se deghizează.
definiţie de Thomas Bailey AldrichCivilizaţia este managementul inteligent al emoţiilor omeneşti.
definiţie de Jim RohnCivilizaţia constă în multiplicarea şi rafinarea nevoilor umane.
definiţie de Robert MillikanAdevărata civilizaţie este aceea în care fiecare om îi dă celuilalt drepturile pe care le cere pentru el însuşi.
definiţie de Robert IngersollCivilizaţia este arta trăirii în oraşe de o asemenea mărime încât nimeni nu se cunoaşte cu nimeni.
definiţie de Julian JaynesCivilizaţia este o metodă de a trăi, o atitudine de respect egal faţă de toţi oamenii.
definiţie de Jane AddamsCivilizaţia este ordinea şi libertatea care promovează activitatea culturală.
definiţie de Will DurantZece mii de ani de civilizaţie nu preţuiesc cât o singură clipă de adevărată împăcare sufletească.
Liviu RebreanuO civilizaţie care a început prin zidirea de catedrale se va sfârşi prin ermetismul schizofreniei.
citat din Emil CioranOrice civilizaţie începe prin teocraţie şi sfârşeşte prin democraţie.
Victor HugoDar cum omul nu a trăit decât relativ puţine milenii în stare de civilizaţie, în schimb a trăit multe sute de mii de ani în stare de barbarie, modurile funcţionale arhaice sunt în el virtualmente extraordinar de vii şi uşor de activat.
citat din Carl Gustav JungCultura rămâne atât timp cât există atmosfera spirituală, dogmele din care a izvorât. Îmbătrâneşte, apoi se usucă şi moare. De aceea există o singură civilizaţie greacă, risipită o mie de ani pe atâtea tărâmuri, şi există mai multe culturi, care nu sunt decât poziţiile spirituale ale poporului elen.
Mircea EliadeNeam părăsit la răscrucea furtunilor care bat aici din veac în veac şi vor bate totdeauna în aceste locuri de ispititor belşug şi de trecere a oştilor... Apţi pentru cea mai înaltă civilizaţie şi siliţi de a trăi de la o bejenie la alta. Oricare alţii s-ar fi risipit în lume... Noi am rămas. Cu sabia în mână de strajă la toate zările, iar, când s-a frânt o clipă, ca să se lege din nou, tainic, oţelul, am întins brutalităţii arma subţire a inteligenţei noastre. Şi, iată, suntem tot acasă.
citat din Nicolae IorgaLibertinajul, desfrâul chiar, se potrivesc cu civilizaţia, sau cel puţin aceasta se acomodează cu ele. Dar deruta, când se întinde, este redutabilă pentru orice civilizaţie, care se îndreaptă atunci către cei ce n-au fost încă atinşi de ea. Barbarul începe să seducă, să fascineze spiritele delicate, spiritele chinuite, care-l invidiază şi-l admiră, uneori în mod deschis, cel mai adeseori într-ascuns, dorind, fără să şi-o mărturisească totdeauna, să i se aservească. Este de netăgăduit că ele se şi tem de el; dar această teamă, nicidecum salutară, contribuie, dimpotrivă, la aservirea lor viitoare, ea le slăbeşte, le paralizează şi le cufundă şi mai mult în obsesie şi impas.
Emil Cioran